Categorieën
Prosci ADKAR

ADKAR

Het Prosci ADKAR-model is een doelgericht verander-managementmodel waarmee individuele en organisatorische veranderingen worden begeleid en ondersteund. Fundamenteel voor het ADKAR-model is dat een verandering plaatsvindt als een proces, niet als een gebeurtenis. 

Door verandering op te splitsen in verschillende elementen, kunnen we het veranderingsproces beter begrijpen en beheren. De drie toestanden van verandering – huidige toestand, overgangstoestand en toekomstige toestand – bieden een krachtig raamwerk voor de proces-georiënteerde benadering van het ADKAR-model. 

Het model stelt duidelijk vast hoe een individu door het veranderingsproces beweegt, van zijn huidige staat naar zijn toekomstige staat, en geeft het inzicht dat nodig is voor een succesvolle organisatieverandering.

Om uit de huidige staat (current state) te komen, heeft een individu bewustzijn (awareness) nodig van de behoefte aan verandering en de wens om deel te nemen aan en de verandering te ondersteunen (desire).

Het succesvol doorlopen van de transitie vereist kennis  (knowledge) over hoe te veranderen en het vermogen om de vereiste vaardigheden en gedragingen te implementeren (ability).

In de toekomstige staat hebben individuen bekwaamheid en bekrachtiging nodig om de verandering blijvend te ondersteunen (reinforcement).

Meer over ADKAR vind je hier.

Download hier de PDF.